08. 11. 2021 Gastro Zlin
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A není se příliš čemu divit – tenhle obyčej je tady s námi již pěkných pár staletí. Proč ale volba padla právě na pečenou husu? A napadlo vás někdy, že i tuhle svatomartinskou hostinu lze pojmout ne úplně tradičně? O svoji vizi se s námi podělili z oblíbeného podniku Burger & Bar Brothers v Uherském Hradišti.
Použití slova tradice není v případě svatého Martina vůbec přehnané. Tuhle oslavu znali naši předkové už v patnáctém století – pokud tedy můžeme věřit dochovaným historickým záznamům. Rozhodně se ale nejednalo především o hodování a dobroty; právě v tento den totiž měla dostat celoroční výplatu čeleď u každého dobrého hospodáře v našich krajích. Pokud se navíc neprodloužila jejich úmluva, čeleď se vydala hledat nové zaměstnání.
Dokonce se traduje, že někteří zaměstnanci právě na následných oslavách všechen svůj výdělek projedli a propili. Dovedete si to představit v dnešních podmínkách? My docela dobře ne.
Husa jako symbol svatomartinských hodů
Proč ale volba padla právě na pečenou husu? To s určitostí nikdo neví – můžeme se ale podívat do oboru legend.
Podle jedné z nich měli krajané svatého Martina zálusk zvolit jej do pozice biskupa. On byl ale pověstně skromný, a tak se před nimi schoval mezi hejno hus. Těch bájí na toto téma je k dispozici samozřejmě více, o jejich pravdivosti se ale můžeme jen a pouze dohadovat.
Na tom ale na konci dne příliš nesejde. Nakonec je důležité spíš to, že právě na podzim jsou chované husy v nejlepší formě, a právě tehdy si na nich tedy můžeme nejlépe pochutnat. A všichni, kdo se o pečení vlastní husy někdy snažili, ví, že to není ani trochu jednoduchá záležitost.
Nebudeme vám nic nalhávat – naše redakce si na tuto pochoutku raději každoročně zamíří do některé z restaurací, které svatomartinské menu nabízí. Tradiční husí pečeně se zelím a knedlíky – tomu dokáže odolat opravdu jen málokdo.
Jde to i jinak
Tradice jsou tradice, proč to ale na druhou stranu nezkusit trochu jinak. A o tom už vám více prozradí tým Burger & Bar Brothers z Uherského Hradiště, kde svatomartinskou nadílku pojali opravdu osobitým stylem. Pozvali jsme si je tedy na krátký rozhovor.
- Svatomartinské hody jsou jednou z nejvýraznějších tradic v tuzemském restauratérství. Čemu takový úspěch přisuzujete?
Myslím, že to bude určitý přesah z historie, kdy byli lidé zvyklí tento svátek slavit speciálním menu. V dnešní době už tolik kuchařů, kteří by zajímavé menu zvládli uvařit v domácích podmínkách, není, případně se jim nechce obětovat ten čas. Proto si raději zajdou do restaurace, kde mají full servis a vše rychle.
- Obnovujete každoročně svatomartinské menu? Nebo vsázíte právě na tradice.
Každý rok připravujeme nové menu, letos jsme to dokonce propojili i se živou hudbou. Hostům vždy chceme nabídnout něco nového. Při tvorbě vycházíme z tradičních receptur a osvědčených kombinací, především surovin typických pro toto období. Z masa tedy husí a kachní, z rostlinných surovin potom jablka, hrušky, švestky, dýně, ořechy a další. Samozřejmě pak nesmí chybět ani svatomartinské víno.
- Proč na husu právě k vám?
Na husu do Brothers chodí stovky lidí, a především si chválí tradiční i netradiční varianty. Nabízíme klasické produkty jako husí paštiku s brusinkami, kaldoun či prso sous-vide s rakytníkovým chutney. Navíc ale můžou všichni ochutnat burger z trhaných husích stehen na salátku z pečených jablek.