Magazín Víkend na návštěvě v Jedním tahem

 25. 05. 2021  Gastro Zlin


Už více než rok se celá gastronomie potýká s nelehkou situací. Uzavření podniků se táhne již dlouhé měsíce a proto museli být restauratéři kreativní a vymyslet způsob, jakým své dobroty k jídlu i k pití dostanou mezi hosty. Streetfood tak dostal zcela nový rozměr. Ačkoliv už teď můžeme využít zahrádky restaurací a kaváren, málokdo si před otevřením uměl představit, že je možné dostat v restauraci jídlo naservírované na talíři, protože nejrůznější krabičky a obaly se staly nedílnou součástí většiny podniků. Tomuto tématu se věnoval i magazín Víkend a jeho štáb se opět po nějaké době vrátil do Zlína. Jak návštěva probíhala se dozvíte níže 😊

Spousta podniků musela vymyslet nové menu tak, aby si všechna nabízená jídla mohli lidé pohodlně odnést v ruce a vychtnat si je buď už cestou domů či do práce nebo si je užít až v teple a pěkně u stolu. Důležité bylo vychytat vhodné obalové materiály a taky suroviny, které neztratí barvu, chuť ani křupavost. A který podnik si štáb Víkendu vybral? Zlínský podnik jedním tahem.

Majitel bistra Antonín se rozhodl, že koncept změní od základu, vznikl tak koloniál s květinářství, kde si k výborné kávě či něčemu na zub můžete koupit i květinu.  Jednou z mnoha věcím kterou jsou originální, je fakt, že v interiéru bistra dominují kromě rostlin šedé bedýnky, které mají nejrůznější využití – skladují se v nich potraviny, jsou z nic postavené stoly a nebo třeba umyvadla na toaletách. Kreativitě se tady meze nekladou!

A jak vypadá jejich „to go“ nabídka? Rozhodně byste měli vyzkoušet jejich mexické tacos s trhaným vepřovým masem a guacamole, které samotná reportérka Bára označila za to nejlepší, které kdy jedla. Zároveň vyrábí i vlastní fermentovanou limonádu, cold brew, marmelády či sirupy.

Pokud jste spíš na sladké, nebojte, mysleli i na vás. Vznikly tak dorty na špejli, takže si odnesete dezert, který vypadá jako nanuk, ale přitom je to dort. Že to zní zajímavě? Je to stejně tak zajímavé, jako chutné 😊 Návštěva jedním tahem prostě stojí za to!

Na celou reportáž se můžete podívat tady :)

Jsme rádi, že se k této nelehké situaci staví provozovatelé podniků čelem a nabízí nejrůznější varianty jídla a pití ve formě, které neublíží ani krabička nebo jakýkoliv obal.

Věříme, že otevřením zahrádek začíná návrat k normálu a gastronomie se konečně bude moct nadechnout. Určitě se na to netěšíme jen my, jako hosté, ale i samotní restauratéři.


Tento článek napsal Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)

Fotogalerie